Aanpassen host file Windows

Wanneer u bezig bent met het verhuizen van uw website en u nog niet de dns hebt aangepast kunt u de nieuwe site niet bereiken onder de domeinnaam. De dns wijst immers nog steeds naar de oude locatie.

We kunnen hier gebruik maken van het hosts file dat op zowel unix (gebaseerde) systemen linux, freebsd, macosx als op het windows platform bestaat.

Op elk unix systeem staat het hosts bestand in de /etc directory. Alleen root heeft rechten dit bestand aan te passen.

Op windows staat het in %WINDIR%\system32\drivers\etc. Op vista, windows 7 en windows 2008 is het bestand alleen te bewerken met beheerdersrechten.

Ga naar Start -> Bureau Accessoires -> rechterknop op Kladblok -> Uitvoeren als beheerder. Bestand -> Openen -> Alle bestanden. En ga dan naar (bijvoorbeedl) c:\windows\system32\drivers\etc. Daar ziet u het bestand hosts.

In de windows versie van het hosts file staat deze tekst:

# Copyright (c) 1993-2009 Microsoft Corp.
#
# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
#
# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
# entry should be kept on an individual line. The IP address should
# be placed in the first column followed by the corresponding host name.
# The IP address and the host name should be separated by at least one
# space.
#
# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
# lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.
#
# For example:
#
#      102.54.94.97     rhino.acme.com          # source server
#       38.25.63.10     x.acme.com              # x client host

# localhost name resolution is handled within DNS itself.
#127.0.0.1       localhost
#::1             localhost

Voeg hieraan toe het ipadres van uw server (zie de email met uw accountgegevens voor het ipadres), gevolgd door een tab of spatie en dan het adres van uw website en dan uw domeinnaam, bijvoorbeeld:

81.23.236.178     domeinnaam.nl      www.domeinnaam.nl

Waarschijnlijk moet u eerst uw browser opnieuw opstarten. Wanneer u nu uw websiteadres intikt krijgt u in de adresbalk gewoon de naam te zien maar komt u niet bij uw huidige hoster terecht maar bij de nieuwe. Om deze aanpassingen ongedaan te maken kunt u de toegevoegde regel verwijderen, maar als u er later weer gebruik van wilt maken kunt u er ook tijdelijk een '#' voorzetten zoals bij de andere regels. Wanneer u de tijdelijke verwijzing weer wilt gebruiken haalt u de '#' weg.